lördag 18 mars 2017

När Sverigedemokraterna har smärtsamt rätt

Torsdagen den 18 mars hölls en debatt i Sveriges riksdag, begärd av Moderaterna, angående det som en många falsettskrikande Tomas Tobé som företrädde partiet kallade för "trygghetskris" i Sverige. Socialdemokraterna som representerades av inrikesminister Anders Ygeman, som talade med ett lugn som bara en politiker som instruerats av medietränare som just uppmanat politiken i fråga att tala lugnt, var inte sen att haka på.

Där stod dom, representanterna för varsin del av det gamla politiska etablissemanget, och försökte överträffa varandra i att ondgöra sig över kriminaliteten i förorterna (som enligt Ygeman "man hade blundat för tidigare). Lösningen var enligt de båda hårdare straff (kan säkert finnas en del lagar som kan skärpas). Och dessutom "enkla jobb", enligt moderaterna, alltså lönedumpning.

Och så fler poliser. Något de fick medhåll från flera av de andra partiernas representanter. Ett par dagar senare lanserade Liberalerna dessutom att kommunerna skulle anställa trygghetsvärdar tills att fler poliser kommit på plats.

Sverigedemokraterna behövde inte säga så mycket mer än "Vi har sagt det här hela tiden! Och det är ju ni, sossar och moderater som skapat det här samhället".

Förutom att Ygeman gjorde sig lite lustig över att SD föreslog att det skulle vara straffbart att vara "spydig" mot polisen bemöttes SD med tystnad. Och kanske var det lika bra, för partierna själva. Miljöpartisten försökte och försökte "nyansera" debatten med att tala om att det behövs mer än fler poliser. Vänsterns Linda Snecker intog den både bekväma och otacksamma rollen att tala om lite allt möjligt och att konstatera att "otrygghet har existerat i alla tider".

Det blev av denna debatt smärtsamt tydligt att ingen av demokratiska partierna har viljan eller förmågan att faktist spinna vidare på det SD förde fram. För visst har Sverigedemokraterna rätt?

Jag kan inte se något fel i beskrivningen att den vardag för många människor i dagens Sverige, som dess värre är präglad av otrygghet, rädsla, våld och hot om våld, är något som till stor del av har skapats av de partier vars företrädare skriker om "trygghetskris" eller konstlat lågmält talar om att de blundat.

Innan jag slog på den TV-sända debatten hade jag läst om dom 25 miljarder som Nordea gjorde i vinst förra året. En nyhet som fick mig att tänka på siffrorna, som sällan nämns av vare sig SD eller resten av etablissemanget, vilka påvisar om hur dom ekonomiska klyftorna i Sverige har ökat mest i Västvälden.

En utveckling som knappast har kommit av sig själv. Utan snarare av en medvetet, cyniskt eller vansinnigt naivt, förd politik där man genom privatiseringar, nedskärningar och nedläggningar monterat ner hela lokalsamhällen och bygder. Men människorna finns kvar. Arbetslösa eller lågavlönade.

När politiken, som styrts av socialdemokrater och moderater, tillåter bankerna att göra sådana gigantiska vinster, när skattepengar skyfflas in i riskkapitalbolag istället för välfärden eller går till bidrag och skattesubventioner som gödslas över villaförorterna istället för en massiv satsning på förorterna och dom gamla bruksorterna så kommer ojämlikheten som ett brev på posten. Men istället för att lyfta dessa människor och bygder sa inrikesministern att "vi ska tänka på dom som går till jobbet och gör rätt för sig". Som om konflikten står mellan den arbetslöse och den som jobbar. Vem för de arbetslösas röst? Ja, inte är det Ygeman och moderaterna i alla fall.

Ojämlikheten är den bästa grogrunden för de kriminella gäng som "skrattar åt politikerna" vilket moderaten Tobé återkom till flera gånger under debatten. Det var bitvis smärtsamt att se ännu en debatt där det politiska etablissemanget försöker fly undan detta faktum genom att låtsas vara ångerfulla och tala om att man "blundat för problemen". Lika smärtsamt är det att se att det idag inte finns någon kraft som med så väl rörelse som forskningen i ryggen kan säga:

Er nyliberala splittringspolitik har skapat det här. Visst, vi kan anställa fler poliser. Visst, det finns säkert en del lagar som bör ses över. Men framförallt bör ni inse att er naiva tilltro till banker och riskkapitalbolag inte bara har skapat en bostadsbubbla som sinom tid spricker. Framförallt har den skapat den otrygghet som ni nu står och beklagar er över. Och det kommer bara bli ännu värre. När ni nu dessutom har skapat en generation papperslösa gatubarn på grund av er anti-flyktingpolitik.

Slopa RUT-avdragen och satsa istället pengarna fler anställda inom välfärden. 
Se till att det finns betydligt fler utbildade och anställda fältassistenter och socialarbetare som tidigt kan ta tag i dom ungdomar som riskerar att hamna i kriminella gäng. Forskningen visar att det besparar samhället kopiösa mängder pengar. 

Ta skattemiljarderna som går till riskkapitalbolagen och investera dom i garantier att välfärden finns och är tillgänglig över hela landet. 

Restaurera med hjälp av kooperativa verksamheter upp nedgångna områden med hjälp av dom pengar som bankerna gör i vinst och dom skattekronor som idag delas ut i bidrag till dom välbärgade i villaföroterna. 

Den svenska övre medelklassen och dom 138 miljardärernas ostronkalas är säkert kul att läsa om i skvallertidningarna eller på Twitter. Men curlandet av tjänstemän, byråkrater och de som tjänar pengar på andras arbete och arbetslöshet har skapat en otrygghet vi faktiskt inte har råd med.

Och gör det omöjligt för kommuner att gå med gigantiska överskott istället för att investera dom i en välfärd för alla.

Typ nåt sånt.

Men det fick vi inte höra i heller denna debatten. Sverigedemokraten Björn Söder som agerade talman såg nöjd ut. Det hade han all anledning att vara. 

Och i tidningarna läser jag allt mer ofta ledare och debattartiklar om att socialdemokratin och liberalerna måste komma mer överens för det har ju funkat bra tidigare. Ja, det har bland annat skapat det monster av ojämlikhet, kriminalitet och en växande extremhöger som skor sig på eländet.

Tack för det. Hoppas ni är nöjda med fönsterputsningen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar