torsdag 18 maj 2017

Fascismen går inte att triangulera

Umeå, Norrköping, Östergötlands landsting och Eskilstuna. Det finns säkert fler exempel på där vänstern kastades ut ur budgetsamarbetet till förmån för socialdemokratiska samarbeten högerut efter förra valet. Och dom samarbeten går ju jättebra. Om man har budgetöverskott som det viktigaste målet. Sedan att man säljer ut den lokala äldrevården, allmännyttan och skär ner på skolan, det spelar mindre roll.

När finansminister Magdalena Andersson idag deklarerade att man minsann kan tänka sig en mittenregering med RUT och ROT-vurmarna i Centern och Liberalerna så borde ingen vara förvånad. Jag har dock svårt att se att det förstnämnda som bannemej får betraktas som det mest ideologiskt självständiga och drivna partiet (bortsett från kärnkraften då...) skulle lockas in i ett sådant samarbete.

Magdalena Andersson, Mikael "Macronkomplexet" Damberg och dom andra inom socialdemokratiska eliten som tror på marknaden mer än någon annan slipper nog gärna Vänsterpartiet. Och det gör säkerligen en och annan fackpamp inom industrifacken som spenderar medlemmarnas pengar på aktier i dom privata välfärdsbolagen också.

Hur som helst. För en vänster som är införlivat i socialdemokratins strukturer på lokal nivå och vars hela valstrategi 2014 var att visa på hur dugliga man var på att regera gör det här givetvis lite ont. Bland annat lyfte partiet upp exemplet på hur man i just Östergötlands landsting fått igenom gratis glasögon till barn. Efter valet fick man inte vara med och bestämma längre...

Jaja. Resan mot mitten är direkt dödande för demokratin och den fortsätter. Bristen av ideologiska konflikter, ökade ekonomiska och sociala klyftor och en medelklass som överbelånar sig är fascismens bästa grogrund.

Då spelar det ingen roll hur många ensamkommande flyktingbarn man skickar tillbaka till talibanerna, hur många romer man förbjuder att be om pengar eller hur många syrier som tvingas leva med sina älskade kvar i krigets Aleppo.

För fascismen går inte att triangulera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar